Medley, vol 1 – En ny våg

Första volymen av Medley är ute! 228 sidors ohejdat tokröj, proppad med fantastik, drama och humor! Och musik, såklart. Köp!

Workshops, kurser och föreläsningar

Förutom att teckna serier håller jag även workshops och föreläsningar, främst för grundskolan men även på gymnasie- och vuxennivå. Se fliken "CV" för att se exempel.

Makalösa fröken Lisa Medin

Lean mean tecknarmaskin. En sida med pressfoton kommer förhoppningsvis att dyka upp snart. Mer om mig kan ni läsa under fliken "Om...".

Ateljén

Jag jobbar huvudsakligen från min lilla mysiga ateljé i årsta, och ibland från Seriestudion i Malmö. Då och då får ni se glimtar från ritbordet.

Kalendarium

Vad händer under sommaren, hösten och vintern? Saker läggs till under "kalendarium" så fort de är spikade.

Mässor, konvent och evenemang

Trots en viss torgskräck ska jag göra mitt bästa för att dyka upp när det vankas signering och bokbord. Håll utkik, kanske blir det i dina trakter nästa gång?

About

fredagen den 28:e oktober 2011

Frågestund!

Det är en sådan fredag. Jag sitter och justerar ändringarna på kapitel 4, och börjar smått inse att de där färgläggningsanvisningarna från Fabian förmodligen inte kommer att dyka upp och FU nu gör jag det på mitt eget sätt.
Pojkvännens nyinförskaffade telefon har precis ankommit till postsorteringen i Huddinge, och skall förhoppningsvis gå att hämta ut lite senare. Jag är ofantligt avundsjuk.

Men, istället för att älta det man inte har, kan man bara sno något bra från någon annan! Den här surveyn till exempel. Snodd från Stef Gaines blogg, som snodde den från Micke Sol som snodde den från Hannas blogg och från Stef Gaines blogg. Öhh. Nej, det där gick inte ihop. Nu kör vi.


1. Hur gammal är du om fem år?  31.

3. Hur lång är du? 158 cm (längst av mina systrar med 0,5 cm marginal!!).

4. Vilken är den senaste filmen du sett?
 Tror väl att det var The Omen. Eller såg vi den där Batman-kortfilmssamlingen? Räknas den som en film? Båda var rätt najs hursom.

5. Vem ringde du senast?
 Björn.

6. Vem ringde dig senast?
 Björn. Igår. Samtalet tog elva sekunder. "Ring upp!" SKAFFA ABONNEMANG FÖR I HÄLVÄTEHHHh

7. Hur löd det senaste sms:et du fick? Från Antila: "Tja Lisa! Jag skulle vilja lämna tillbaka skärmen jag lånade. När passar detta dig?"

13. Vilken är din favoritjulsång?
 "O helga natt". Men jag älskar även "Gläns över sjö och strand". Sedan är jag per automatik positivt inställd till julmusik, ahem harkel.

17. Vad skrämde dig om natten som barn?
 Att min familj skulle dö. Mörkret var jag inte rädd för, jag gjorde ett rationellt beslut angående detta när jag var pytteliten, eftersom jag är sjuk i huvudet.

18. Vad fick dig verkligen att skratta senast? Mitt och Björns pågående internskämt om att jag ska sitta som en snel tax och inte fatta att Björn har flyttat bort. Det brukar sluta med att jag börjar gråta för att det är så sorgligt och så roligt. Finns i många variationer!!

21. Sover du med eller utan kläder på dig? 
Sov-t-shirt. Jag fryser fan för ingenting.

23. Hur många landskap har du bott i?
  Västergötland, Jämtland, Södermanland, Gästrikland & Skåne. 5 st?

24. Vilka städer har du bott i?
 Alingsås, Östersund, Stockholm, Hofors (bahahah) och Malmö. Då räknar jag 'bo' som att jag uppehållit mig under en något längre tid på en plats för att arbeta eller plugga. Sedan har jag 'bott' på flera ställen i t.ex Stockholm så kronologin är lite friserad.

25. Föredrar du skor, strumpor eller barfota?
  Strumpor och skor. Mina fötter ska ingen behöva se.

33. Kan du spela poker?
 Dö.

34. Tycker du om att mysa/kela?
 JA

35. Är du en beroendemänniska?
 Om det betyder att man har lättare att samla på sig laster och känner ett sug efter exempelvis mat, socker, alkohol, bekräftelse osv., så skulle jag säga ja - men när jag pratade om det här med min snubbe var han istället av uppfattningen att jag var en ganska karaktärsfast person. Hm.
Men; när jag tänker efter är mitt enda stora beroende kaffe. Allt annat kan jag faktiskt skippa, jag behöver inte supa varje fredag, jag tycker inte cigaretter är värt det, eller ens det där 'godissuget' som folk snackar om.
Två saker har jag dock, förutom kaffet: jag är beroende av alldeles för mycket salt i maten, och av mänsklig kontakt. Hej bloggen!

36. Känner du någon med samma födelsedag som din? Fanny Bystedt, samt den underbara snubben på Drewex i Malmö, han som kan allt om stålstift!

38. Kan du några andra språk än svenska?
 Engelska. Jag kan även pyttelite asdålig japanska, tillräckligt så att jag kan titta på barnprogram eller tjuvlyssna när jag shoppar mat på Japanska Torget.

41. Vad spenderar du helst pengar på? 
Mat och hyra. Eller coola grejor, när de känns motiverade och avdragsgilla. APPLE TA MINA PENGAR

47. Vad har du för ringsignal? 
Vi fortsätter på samma spår som förra frågan, standard-"rrrriiiingggg"-signalen som följde med min (begagnade!) iPhone 3G.

48. Har du kvar klädesplagg från då du var liten?
  Ett par chockrosa luffarfingervantar. Samt en scarf som min mamma köpte på 70-talet (förmodligen).

49. Vad har du närmast dig just nu som är rött?
 Röda post-its.

53. Vilken var den senaste boken du läste?
 Körkortsboken räknas inte. Och dessutom är det en lögn, jag är livrädd för den. Så det får faktiskt bli "Mats Kamp". Årets bästa album.

54. Läser du dagstidningen?
 Jag tittar ibland in på DN.se för att läsa nyheter. Jag blir besviken.

58. Vad var det senaste du krafsade ner på ett papper? Namn på kontaktpersoner och lite telefonnummer. Nu när jag tittar efter vet jag inte i vilket sammanhang...

59. När var du i kyrkan senast?  Förmodligen när mamma hade konsert och jag var i Östersund senast. Men jag blandar lätt ihop grejor, så det kan faktiskt ha varit min systerdotters dop nu i somras.

60. Vem var din favoritlärare på högstadiet? 
SO-/samhällsläraren Ulf, lätt. Och så min mattelärare, Kirsti. Hon är för övrigt min svågers mamma eftersom Östersund är en liten stad och alla är egentligen släkt eller ihop eller både och.

61. Hur länge har du campat som längst i ett tält?
 Det här känns som en fråga som härledes till "The Dark Ages" AKA "Kärnfamiljstiden". Jag har inte en susning. Fast när jag tänker efter måste det varit det där jävla sommarlägret jag var på som liten pilt, även om jag inte minns huruvida vi bodde i tält. Varade säkert i tusen år.

64. Har du varit med i tidningen? Ja, jag är nämligen superkänd och ascool.

67. Vad är det för färg på din tandborste? 
Orange och vit.

68. Hur imponerar man på dig? Man
 är respektfull, vänlig, skärpt och bullshittar inte. Ska inte heller sticka under stolen med att jag faller pladask för intelligenta människor som talar varmt och engagerande om någonting de brinner för. Geez, med den kravlistan låter det som jag efterlyser en kursledare att inleda en romans med...

77. Vilket är ditt drömjobb?
 Serietecknare. HIGH FIVE.

78. Finns det något du verkligen skulle vilja göra men inte haft tillfälle, tid eller råd till? 
Resa.

79. Vad har du haft för husdjur under ditt liv? 
Den var rolig, du! Hahaha. Jag är allergisk mot pälsdjur och är inte så förtjust i reptiler och andra låtsasdjur. Samägde en igelkottsmus med en kompis i mellanstadiet. Var förmodligen allergisk mot den jäkeln också.

80. Berätta tre saker som dina läsare antagligen inte vet om dig? 
1.) Jag är övertygad om att jag kommer att dö i bröstcancer. 2.) Jag går upp tidigare än jag egentligen kanske 'behöver' för att jag älskar att lyssna på Morgonpasset i ateljén tidigt på morgnarna. 3.) Jag har beställt en iPhone 4S.

81. Svär du ofta? Helvete, ja. Men mer IRL än i skrift. Mer könsord också.

85. Vad har du för utbildning? Serie- och Bildberättarprogrammet (120hp), Seriekonst och Avancerat Bildberättande (30hp), CSS-baserad webbdesign (7,5hp). Och så gick jag Serier, år II på Kvarnby Folkhögskola. Och praktik på Schibstedt och Bonnier Carlsen. Och en massa yeah.
Och en fanbild YEAH. Klipp ut och spara! Obs, skämt.
Nästa vecka är jag i Habo och Malmö. Det kanske man skulle förbereda lite för.

söndagen den 23:e oktober 2011

Brave new world

Förlåt att jag inte skrivit något på en månad. Förlåt att jag inte fixat bilderna.
Det har bara blivit en sådan otrolig omställning sedan jag började Leva Min Dröm (™) - jäklar, det är snart två månader sedan jag övergav regel nummer ett för konstnärer och frilansare, och de facto slutade på mitt brödkneg.
Hur har jag då råd med bröd, undrar ni? - Och svaret är att tja, nätt och jämnt. Hittills har jag i och för sig haft en sagolik tur med frilansjobb och faktiskt lyckats hanka mig fram på samma nivå som när jag betalade hyran med knegarlönen. Något lägre kanske, men jäääklar vad mycket bättre jag mår.
Det är helt sjukt vad lite ärlighet mot sig själv - och mot sina egna önskningar - kan göra.
Mitt arbetsrum. Ny extern skärm, och nygammal A4-wacom. Nu jävlar.
Grej nummer två är att min sambo flyttat till Malmö och förvandlades till en särbo. Och gissa om jag var bortskämd, aldrig att jag behövde laga mat, diska och boka tvättid... förrän nu. För att inte snacka om att det är ovant att inte längre ha någon att hälla ur sig alla tankar på när man kommer hem efter att ha suttit sällskapssjuk och isolerad i ateljén i flera timmar, peh.
Fördelarna med särboendet är förvisso att a.) Han fick fucking jobb som spelförfattare, bitches! Hur coolt som helst! och b.) Jag har inte längre en anledning att åka hem tidigt från ateljén. Faktum är att jag idag, söndag, har skrivit och skickat iväg ett gäng fakturor bara för att jag hade så tråkigt. Det här kommer med andra ord att göra under för min produktivitet. Säger vi.

Sist men inte minst har det där seriösa arbetet med Utopi verkligen kommit igång. För att tidningen ska kunna växa i en större kostym måste utgivningstakten komma igång ordentligt, och det betyder att vi som arbetar med tidningen får se till att prestera bättre, bättre, bättre! Själv är jag eld och lågor över Medleys framtida planer, vänta bara ska ni få se på fyrverkerier.
Jag fixade också till mitt VISA-kort så att det ska spegla mitt ego.
Och, just ja! Ni som känner makalösa fröken en smula vet att hon inte är alltför förtjust i att höra sin egen röst. Men om radioframträdanden kan räknas som terapi måste man ändå säga att jag gjorde stora framsteg under hösten eftersom...
September inleddes med att jag var med podcasten i Hög av Serier och blev intervjuad om Medley, Utopi, serieskolor, min schizofrena serieuppväxt, och mängans betydelse. Lyssna här! (intervjun börjar på ca 08:42).

Sedan hann jag nörda loss ordentligt i Animéradions 37:e avsnitt, som är hela två timmar långt (!). Gillar ni japanskt tecknat, kan ni lyssna på vad vi tjattrade om här.

Oktober fortsatte på det japanska spåret, om än ett mer finkulturellt sådant. För att anknyta till med en tecknarkurs jag höll i Jakobsberg, samt den då pågående animéfestivalen i Kulturhuset, Animevolution, blev det ett kort inslag på Kulturradion Kino i P1. Klicka här för att lyssna på inslaget. Dessutom fick jag chansen att lista fem animéserier som låg mig varmt om hjärtat i Kinos filmblogg! Läs och fröjdas här (obs, jag vet att jag blandade ihop Jung och Freud när jag skrev om Evangelion, men cut me some slack!).

Sist men inte minst satt jag med i en panel med titeln "Varför Manga?" (ser ni en trend...?) arrangerad av Tomas Antila och Serieteket. Vi babblade i två timmar här, och detta filmades av en tapper åskådare (så länge batteriet orkade, i vilket fall, vilket ändå var 1,5 timme!). Kan ses här.

Ett  bibliotek utanför Uppsala.
Annars har det mest varit eremitmånad eftersom det var fler ändringar som behövde göras på kapitel fyra än det var tänkt. Vilket jag upptäckte när jag väl började ändra i bilderna. Varför är det alltid så? Skitsamma, nu är det över!

Den här veckan ska jag rita en ny stripp till Sci-Fi-bokhandelns utskick, hålla workshop för gymnasiekids och färglägga lite seriesidor. Nästa vecka blir det en dagstur till Habo med - passande nog - omväg förbi Malmö. Gudarna ska veta att jag är i desperat behov av nya stålstift. Och så är det inte fel att få träffa den där särbon, heller.